Sağlıklı yaşam konusunda insanlar daha da bilinçlendikçe organik ürünlere olan ilgi artıyor. Zamanla organik beslenmenin daha doğal ve sağlıklı bir yöntem olduğunu anlamaya başlıyoruz. Tabii organik ürün satın alırken aklımızda birtakım soruların oluşması da normal. Ürünün gerçekten organik olup olmadığını, üretiminde kimyasalların kullanılıp kullanılmadığını merak edebiliriz. Organik ürün sertifikasının önemi de bu noktada anlaşılıyor. Organik ürün sertifikası sayesinde bir ürünün gerçekten organik olup olmadığını anlayabiliyoruz. Bu şekilde güvenle bu ürünün organik olduğunu bilerek tüketebiliyoruz. Peki organik ürün sertifikası nedir? Üreticiler bu organik ürün sertifikasını nasıl alır?
Öncelikle organik ürünlerin tam olarak ne anlama geldiğini öğrenerek başlayalım. Günümüzde tarımda, artan nüfusla birlikte artan yiyecek ihtiyacından dolayı bazı yöntemler kullanılır. Daha az uğraşla daha fazla yiyecek üretmek hedeflenir. Bu nedenle böcek ilaçlarından sentetik gübrelere, hormonlara ve genetiği değiştirilmiş organizmalara kadar birçok kimyasal kullanılır. Bu kimyasallara insan vücudu alışkın değildir ve bu ürünler sağlıksız olabilir. Organik ürün bu tür kimyasallar kullanılmadan üretilmiş ürünlere denir. Doğal yöntemlerle, organik tarım standartlarına uygun yollarla üretilmiş ürünler organik ürünlerdir. Bu standartlara uygun ürünler organik ürün sertifikası alabilir. Bu sayede marketten bu ürünleri alırken organik olduklarından emin oluruz.

Organik Ürün Sertifikası Nedir?
Organik ürünler daha sağlıklı olma potansiyellerinin yanında aynı zamanda büyük bir sektördür. Doğal yöntemlerle üretilen bu besinlerin üretimi daha zor ve zahmetlidir. Bu nedenle organik ürünler diğer ürünlere göre daha pahalıdır. Dolayısıyla bazı kişiler organik ürün adı altında daha pahalıya normal ürünleri satmak isteyebilir. Bu sebepten ötürü organik ürünler konusunda belirli bir denetim ve kontrol mekanizması gerekir. Organik ürünlerin denetlenmesi ve kontrol edilmesiyle güvenilir şekilde organik ürünlere erişim sağlayabiliriz.
Organik ürün sertifikası bu denetim ve kontrolün sağlanması için gereklidir. Bakanlığın yetki verdiği kuruluşlar organik olduğu söylenen ürünlerin üretim sürecini aşama aşama inceler. Belirli standartlara ve koşullara uyan ürünler organik ürün sertifikası alabilir. Bu sertifika ile ürünlerin ambalajında organik olduğunu belirten özel bir logo bulunur. Bu şekilde ürünlerin organik olduğundan emin olup güvenle tüketebilirsiniz.
Organik ürün sertifikası verilirken bazı şartlar aranır.
- Sentetik gübre, antibiyotikler ve katkı maddeleri gibi kimyasalların kullanılmaması.
- Üretim sırasında genetiği değiştirilmiş organizmalar kullanmaktan kaçınmak.
- Tarım için kullanılan alanın belirli bir süreç boyunca belirtilen kimyasallara maruz kalmamış olması.
- Organik hayvancılıkta, besi, barınma ve çiftleştirme konularında belirli standartlara uyulması.
- Detaylı bir üretim ve satış kaydı tutulması.
- Organik ve organik olmayan ürünler arasında sıkı bir fiziksel ayrım yapılması. (Üretilen organik ürünleri organik olmayanlardan uzak tutmak.)
- Periyodik tarım alanı incelemeleri.
Organik ürün sertifikaları önceden belirlenen bunlar gibi koşullara uyan ürünlere verilir. Marketten organik ürün satın alırken organik ürün damgasını görebilirsiniz. Bu damga yalnızca organik ürün sertifikası olan ürünlerde bulunur. Organik ürünlerin gerçekten organik olup olmadığı tadı veya kokusu gibi özellikleriyle anlaşılmaz. Bunu anlamanın tek yolu tüm sürecin yetkili kuruluşlar tarafından incelenmesi ve onaylanmasıdır. Bir tüketici olarak bu şekilde güvenle organik ürünleri tüketebiliriz.
Organik Ürün Sertifikası Nasıl Alınır? Organik Ürün Sertifikası Süreçleri
Belirttiğimiz gibi organik ürünlerin organik olup olmadığını anlamanın tek yolu tescillenmiş olmalarıdır. Aksi takdirde tadı, kokusu, rengi gibi özelliklerden organik ürün olup olmadığı anlaşılamaz. Bu nedenle organik tarım yapan üreticiler, ürünlerini tescil ettirmeye ihtiyaç duyar. Böylece müşterilerine güven sağlayarak daha iyi biçimde ulaşmış olurlar.
Organik ürün sertifikası alım sürecinde belirli aşamaları takip etmek gerekir. Öncelikle güncel standartların ne olduğu yönetmelik incelenerek öğrenilmelidir. Ürünlerin üretilmesi, paketlenme ve dağıtım gibi süreçlerin de belirli standartlarla uygulanması gereklidir. Tüm bu standartların üretici tarafından detaylıca araştırılıp uygulanmaya başlaması gerekir.
Gereken standartları karşıladığından emin olan üretici yetkili sertifika firmasına bu ürünler için başvuru yapar. Başvuruyu takip eden süreçte yetkili firma üreticiyi ön değerlendirme sürecinden geçirir. Üretici uygun görüldüğü zaman karşılıklı organik ürün sözleşmesi yapılır. Bu şekilde organik ürün sertifikası almak için süreç başlar.
Öncelikle organik ürün sertifikası için başvurulan ürünün numuneleri üretici tarafından firmaya gönderilir. Bu numune için gerekli tüm test, denetim ve analizler yapılır. Sertifika alma sürecinde aynı zamanda üretim koşulları da yetkili firma tarafından incelenir. Ürünler tüm uluslararası organik ürün standartlarını karşılıyorsa organik ürün sertifikası verilir. Alınan organik ürün sertifikası ile üretici müşterilerine aradıkları güveni sağlar. Bu şekilde organik olduğu belli olan ürünleri güvenle satın alabilirsiniz. Organik ürünler ile daha sağlıklı ve doğal şekilde beslenebilirsiniz.
Organik Ürün Sertifikası Güvenilir Mi?
Organik beslenme uygulamayı düşünüyorsanız bunun ilk sebebi muhtemelen sağlıktır. Dolayısıyla organik ürün satın alırken gerçekten organik olmasını istersiniz. Ürünün gerçekten organik olup olmadığını başka anlama yolumuz olmadığı için organik ürün sertifikası önemlidir. Peki organik ürün sertifikası güvenilir midir? Bu sertifika ürünlerin organik olduğunu anlamamız için yeterli midir?
Organik ürün sertifikası alma süreci yetkili kuruluşlar tarafından denetlenen bir süreçtir. Bu süreçte tüm üretim süreci denetlenir, gerekli laboratuvar analizleri yapılır. Bu yüzden organik ürün sertifikası güvenilirdir. Organik ürün sertifikası olan ürünleri güven içerisinde tüketebilir ve organik şekilde beslenebilirsiniz.