Beslenme insan hayatında büyük etkilere sahip ve önemli bir konudur. Tarih boyunca insanlar hayatlarının büyük kısmını yiyecek bulmaya harcamışlardır. Zamanla teknolojinin de ilerlemesi ile az uğraşla fazla besin elde edebilir hale geldik. Ancak günümüzde kullandığımız katkı maddeleri kimi zaman insan sağlığını tehdit edebiliyor. Bu yüzden birçok insan organik beslenme ile ilgileniyor. Peki organik beslenme nedir? Bu sorunun cevabını yazımızda bulacaksınız.
Organik Beslenme Nedir?
Organik beslenme aslında hiç de yeni bir konu değil. Son yüzyıla kadar tüm insanlığın beslenme biçimi organik beslenme temelli olmuştur. Ama üretimden daha fazla verim alabilmek gibi sebeplerden artık organik beslenmeden uzaklaşmaya başladık. Yiyeceklerimizin birçoğu kimyasallar, koruyucu maddeler ve GDO’lu ürünler içeriyor. Tabii ki bunun temelinde ticari kaygılar yatıyor. Daha fazla üretim yapabilmek için insan sağlığı ikinci plana atılıyor.
Organik beslenme temelinde, kimyasal katkı barındırmayan besinleri tüketmektir. Organik besinler sadece doğal tarım yöntemleriyle elde edilen besinlere denilir. Bu besinler yapay kimyasallar, hormonlar, antibiyotikler ve genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) içermemelidir. Günümüzde besinlere eklenen katkı maddeleri sağlık açısından zararlı olabilir. Organik beslenme ile daha sağlıklı ve doğal beslenmek mümkündür.

Kimyasal Katkıların Olası Zararları ve Organik Beslenmenin Önemi
Besinlerdeki kimyasal katkılar hayatımıza gireli çok zaman olmadı. Ancak şimdiden yavaş yavaş insan vücuduna olan olası kötü etkilerinin farkına varmaya başlıyoruz. Her gün tükettiğimiz gıdalarla birlikte yapay kimyasallar almanın çeşitli zararları olabilir. Örneğin:
- Gıdalardaki önemli besin öğeleri zarar görebilir ve besinlerdeki besleyicilik azalabilir.
- Organik olmayan gıdalara eklenen hormonlar insan vücudundaki hormon dengesini bozabilir.
- Hormon düzeylerinin etkilenmesi özellikle çocukların ve ergenlerin gelişimini kötü etkileyebilir.
- İnsan vücudunun doğada tüketmediği bu maddeleri almak toksik etkiler oluşturabilir.
- Bu ek kimyasallar vücutta ciddi tepkilere ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
- Uzun vadede, ek kimyasallar otoimmün hastalıklar ve kanser gibi ciddi hastalıklara davetiye çıkarabilir.
Her geçen gün gıdalara eklenen kimyasallar hakkında daha fazla bilgi ediniyoruz. Bu edindiğimiz bilgiler ışığında daha çok kişi organik beslenme yolunu seçmeye başlıyor. Daha doğal bir beslenme şeklinin daha sağlıklı olabileceği fikri yaygınlaşmaya devam ediyor.
Gerçek şu ki besinlere eklenen kimyasalların tüm etkilerini şimdilik tam olarak bilemiyoruz. Ancak organik beslenme şeklinin insan sağlığı açısından daha yararlı olabileceği düşünülüyor. Sadece insan sağlığının ötesinde ekolojik dengenin korunması açısından da organik beslenme önemli olabilir.
Besinleri en doğal hallerinde tüketmek ve yapay kimyasallardan uzak durmak isteyebilirsiniz. Bunu gerçekleştirmek için organik beslenme yolunu seçebilirsiniz. Bu şekilde sağlığınızı korumak için büyük bir adım atmış olabilirsiniz. Aynı zamanda organik beslenme yoluyla ekolojik dengeye katkı sağlamak da mümkün.

Organik Beslenmenin Ne Tür Faydaları Olabilir?
Sağlıklı yaşama olan ilgi arttıkça organik beslenme de daha popüler bir hale geliyor. Çünkü organik beslenme ile çeşitli faydalar elde etmenin mümkün olduğu düşünülüyor. GDO’lu gıdalardan uzak durarak sağlık açısından daha yararlı bir beslenme şekli edinilebilir. Bu şekilde insan doğasına daha uygun, daha sağlıklı şekilde beslenilebilir. Organik beslenmenin olası faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Organik beslenme ile gıdaların besin değerleri korunmuş olabilir.
- Genetiği değiştirilmiş organizmaların olası zararlarından organik beslenme ile korunulabilir.
- Çok eski zamanlardan beri tükettiğimiz organik gıdalar insan doğasına daha uygun olabilir.
- Organik beslenme ekolojik dengenin korunması açısından daha faydalı olabilir.
Tüm bu saydığımız sebeplerden dolayı organik beslenme önemli bir konudur. Daha sağlıklı bir yaşam için organik beslenme tercih edilmelidir.
Organik Aile olarak bizler, sizler için yıllardır organik tarım kullanıyoruz, birbirinden doğal birçok ürün için sitemizi inceleyebilirsiniz.